Rotterdam voor beginners

Rotterdam | winkelen | typisch Rotterdams | bezienswaardigheden | musea | vervoer | reisinformatie | het weer | links

Het weer in Rotterdam

Rotterdam heeft te maken met het voor Nederland zo kenmerkende gematigde zeeklimaat. Binnen het klimaatclassificatiesysteem van Kppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de lettercode Cfb.
Kenmerkend voor dit maritieme klimaattype is dat de temperaturen zowel in de zomer als in de winter getemperd worden en dat neerslag gedurende het hele jaar voorkomt. Dit wordt veroorzaakt door een tweetal factoren: ten eerste de ligging vlakbij de zee en ten tweede door een soms vrij dominante westelijke stroming waardoor storingen gemakkelijk Rotterdam kunnen bereiken.

Rotterdam bezienswaardigheden

Rotterdam is een moderne Europese stad waar veel te zien en te doen is. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Rotterdam bezienswaardigheden top 10

 

Temperaturen

Op papier ziet de temperatuurontwikkeling er vrij gelijkmatig uit. Voor Rotterdam geldt (net als elders in Nederland) dat de daadwerkelijke temperaturen redelijk veel van de langjarige gemiddelden af kunnen wijken en dat er ook binnen vrij korte tijd ineens een weersomslag plaats kan vinden waardoor de temperatuur van vandaag flink af kan wijken van die van de dag(en) daarvoor. Als je naar de langjarige gemiddelde temperaturen kijkt dan zie je dat de maanden december, januari en februari het koelste zijn. Overdag ligt het kwik dan rond de 6 tot 7 graden Celsius. Bij een oostelijke stroming is vorst overdag echter goed mogelijk, terwijl bij een sterke (zuid)westelijke stroming de temperatuur nog de dubbele cijfers kan halen. Vanaf maart merk je dat de zon sterker wordt. De kans op een lenteachtige dag met zonnig weer neemt toe. Een maand later kunnen de eerste zomerse temperaturen soms al genoteerd worden, terwijl aan de andere kant natte sneeuw en nachtvorst niet ongebruikelijk zijn in april.

De zomer begint normaal gesproken in juni en houdt officieel tot eind augustus aan. Het kwik ligt dan 's middags gemiddeld rond de 21-22 graden. Gemiddeld komen er per jaar zo'n 15 tot 20 zomerse dagen voor (> 25 graden) en ook enkele tropische dagen (> 30 graden). Als je geluk hebt kan de zomer tot in september aanhouden. Je merkt dan wel dat de avonden frisser zijn dan tijdens hartje zomer.

Het najaar (september, oktober en november) gaat over het algemeen gepaard met dalende temperaturen, toenemende neerslag en beduidend minder zonuren. Ook neemt de kans op harde wind toe. Omdat Rotterdam redelijk dicht bij de kust ligt kan de wind vrij gemakkelijk hard tot stormachtig worden. In november komt de eerste nachtvorst voor (soms al in oktober). Ook is er al kans op sneeuw. Vanaf december komt het kwik nog maar amper boven de tien graden uit.

Neerslag

Per jaar valt er in Rotterdam ongeveer 815 millimeter neerslag. Het grootste deel hiervan valt in de vorm van regen. Sneeuw komt vooral voor in de maanden december, januari, februari en maart. Ook in november en in mindere mate april kan het sneeuwen. De hoeveelheid neerslag en het aantal dagen dat er neerslag valt is in Rotterdam redelijk gelijkmatig over het jaar verspreid. De maanden oktober en november zijn over het algemeen het natste. Februari en april zijn gemiddeld de droogste maanden van het jaar. Wat betreft de neerslaghoeveelheden zien we in Rotterdam wel een vrij grillig verloop. Niet zelden komen flinke afwijkingen van de langjarige gemiddeldes voor. Zo was augustus 2006 extreem nat met 268,1 millimeter neerslag in n maand terwijl augustus 2009 slechts tot 29,8 millimeter kwam. Ook binnen twee opeenvolgende maanden zijn er soms vrij grote verschillen te zien. Zo was augustus 2013 met 32,8 millimeter zeer droog terwijl september 2013 met 148,3 mm bijna twee keer zo nat was dan gebruikelijk.

Klimaattabel Rotterdam (stad)

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (C)
januari 6 C 1 C 2 uur 21 dg 67 mm n.v.t.
februari 6 C 0 C 3 uur 16 dg 47 mm n.v.t.
maart 10 C 2 C 4 uur 19 dg 65 mm n.v.t.
april 13 C 4 C 5 uur 16 dg 41 mm n.v.t.
mei 17 C 7 C 7 uur 16 dg 52 mm n.v.t.
juni 20 C 10 C 6 uur 16 dg 72 mm n.v.t.
juli 22 C 13 C 7 uur 16 dg 68 mm n.v.t.
augustus 22 C 12 C 7 uur 16 dg 66 mm n.v.t.
september 19 C 10 C 5 uur 18 dg 82 mm n.v.t.
oktober 14 C 7 C 4 uur 19 dg 90 mm n.v.t.
november 9 C 4 C 2 uur 20 dg 86 mm n.v.t.
december 7 C 2 C 2 uur 21 dg 79 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je Rotterdam wilt bezoeken dan kun je dat eigenlijk het heel jaar door doen. Houd er wel rekening mee dat er in de periode november tot eind maart sprake kan zijn van een duidelijk winters weertype en dat de periode juni tot en met augustus dagen kan zorgen voor vrij hete en benauwde dagen. Het vele beton en asfalt in de stad kan ervoor zorgen dat de warmte lang vastgehouden wordt.

Wie foto's wil maken in Rotterdam die kan voor een goede belichting het beste in de periode mei-september naar Rotterdam reizen. De zon staat dan hoog genoeg om het aantal schaduwen te beperken.

Ook voor wie vanaf het water van Rotterdam wil genieten is de periode mei tot en met september d periode om de havenstad te bezoeken. De kans op stormachtig weer is dan vrij klein en de temperaturen op het dek van de boten is over het algemeen aangenaam genoeg.

Meer info over Rotterdam

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Rotterdam:
Rotterdam in n dag
Rotterdam informatie

Rotterdam officile site
Rotterdam toerisme
Rotterdam weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy