Rotterdam voor beginners

Rotterdam | winkelen | typisch Rotterdams | bezienswaardigheden | musea | vervoer | reisinformatie | het weer | links

Reizen naar Rotterdam

Rotterdam behoort tot de best bereikbare steden van Nederland. De stad is zowel over de weg, via het spoor, via de lucht als door het water prima te bereiken. Dat moet ook wel, want door de aanwezigheid van de Rotterdamse haven is bereikbaarheid een belangrijk element in het bestaan van de stad. In en rondom Rotterdam is het dan ook vrijwel altijd druk met mensen en goederen die van en naar Rotterdam reizen of binnen de gemeentegrenzen verplaatst worden. De drukte zorgt ook voor kwetsbaarheid. Drukte (met name tijdens de spits), slecht weer en ongelukken kunnen het verkeer in en rondom Rotterdam (deels) plat leggen.

Rotterdam bezienswaardigheden

Rotterdam is een moderne Europese stad waar veel te zien en te doen is. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Rotterdam bezienswaardigheden top 10

 

Met de auto naar Rotterdam

Rotterdam is vanuit alle windrichtingen bereikbaar. Via snelweg A13 kom je vanuit Delft, Den Haag en Amsterdam naar Rotterdam gereden. Op termijn moet daar de verlengde A4 bij komen die ter hoogte van Vlaardingen (A20/A4) aansluit op de Ring van Rotterdam. Vanuit het noordoosten (Gouda en Utrecht) komt de A20 uit bij Rotterdam. Uit oostelijke richting komt de A15 (o.a. Gorinchem, Tiel, Arnhem en Nijmegen). Deze A15 verbindt in westelijke richting ook de Europoort met Rotterdam. Vanuit het zuiden is Rotterdam bereikbaar via de A29 (Zeeland en West-Brabant) en de A16 (Dordrecht, Breda en Antwerpen). Alle wegen komen uit op de Ring van Rotterdam. Deze bestaat geheel uit snelweg en is bijna rechthoekig van vorm. In het oosten vormt de Van Brienenoordbrug de verbinding tussen de twee oevers van de Nieuwe Maas. In het westen verbind de Beneluxtunnel de beide oevers met elkaar.

Op de snelwegen rondom Rotterdam geldt normaal gesproken grotendeels een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op een deel van de A20 aan de noordkant van Rotterdam geldt een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Bij drukte, wegwerkzaamheden of ongelukken kan er via de matrixborden boven de weg een lagere maximumsnelheid aangeduid worden.

Verkeersdrukte

Op wegen naar en in Rotterdam is het meestal druk tot zeer druk. Ondanks verschillende maatregelen om de doorstroming te bevorderen blijft het wegennet rondom Rotterdam een gevoelig verkeersknelpunt. Dit wordt vooral merkbaar tijdens de spits, tijdens slechte weersomstandigheden en op het moment dat er één of meerdere ongelukken gebeurd zijn op de Ring van Rotterdam. Bekende knelpunten zijn de aansluiting van de A13 op de A20 , de Heinenoordtunnel, de A15 tussen de Europoort en Rotterdam, het Terbregseplein en de Maastunnel.

Met de trein naar Rotterdam

Rotterdam is uitstekend bereikbaar met de trein. Je kunt vanuit een groot aantal plaatsen rechtstreeks van en naar Rotterdam reizen, zoals Den Haag, Leiden, Amsterdam, Utrecht, Breda, Dordrecht en Roosendaal. De meeste reizigers komen aan op Rotterdam Centraal, dat van een treinstation getransformeerd is tot een grote OV-terminal die grote aantallen passagiers moet kunnen verwerken in de toekomst. Rotterdam Centraal is een station waar de Thalys stopt. Je kunt vanuit Rotterdam daarom betrekkelijk snel met de hogesnelheidstrein naar steden zoals Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs reizen. Kaartjes voor de trein koop je op de stations (vooral via automaten) of online. Treintickets binnen Nederland koop je via www.ns.nl, internationale treintickets via www.nshispeed.nl.

Vliegen naar/van Rotterdam

Rotterdam heeft een eigen internationale luchthaven, die ten noorden van de stad ligt. Tegenwoordig heet dit vliegveld Rotterdam The Hague Airport. In de volksmond wordt dit vliegveld ook nog vaak Zestienhoven genoemd. Tot het einde van de vorige eeuw werd het vliegveld vooral gebruikt voor zakelijke vluchten, onder andere naar Londen. In de loop van de jaren negentig vertrokken er steeds meer vakantievluchten vanaf Rotterdam naar vakantiebestemmingen zoals Griekenland en Spanje. Tegenwoordig is het vrij belangrijke regionale luchthaven op het gebied van vakantievluchten. Transavia vliegt gemiddeld op zo'n 25 tot 30 bestemmingen vanaf Rotterdam en enkele andere maatschappijen voeren wat vluchten uit vanaf Rotterdam, o.a. richting Turkije. Als zakenvliegveld telt Rotterdam The Hague Airport nog maar één lijndienst: de verbinding met CityJet van en naar London-City International Airport (meerdere keren per dag).

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer wordt in Rotterdam uitgevoerd door vervoerbedrijf RET (Rotterdamse Elektrische Tram N.V.). Het openbaar vervoer bestaat uit trams, metro, bussen en veerboten. Ook exploiteren ze samen met HTM de RandstadRail, waardoor Rotterdam in verbinding staat met o.a. Den Haag, Leidschendam en Zoetermeer. Binnen Rotterdam zijn er naast de gewone trams ook zogenaamde TramPlus lijnen. Deze tramlijnen zijn sneller en de trams rijden veelal op vrijliggende banen.

Om met het openbaar vervoer in Rotterdam te reizen heb je een OV-chipkaart nodig. Deze is er in drie varianten: de persoonlijke OV-chipkaart, de anonieme OV-chipkaart en de wegwerpchipkaart. Voor toeristen zal deze laatstgenoemde de meest voorkomende zijn. Dit zijn eigenlijk losse wegwerpkaarten, waarbij er bij een enkele rit vaak sprake is van een hoger tarief dan wanneer je met een normale OV-chipkaart reist.

Wegwerp OV-chipkaarten voor Rotterdam zijn er in de volgende vormen:
- 1 uur reizen
- 2 uur reizen
- 2 x 1 uur reizen
- dagkaart voor 1 dag
- dagkaart voor 2 dagen
- dagkaart voor 3 dagen
Op de OV-chipkaartpagina van RET lees je alles over de verschillende vormen en tarieven.

Taxi

Rotterdam telt meerdere taxibedrijven die je binnen Rotterdam kunnen vervoeren maar je ook tot ver buiten Rotterdam kunnen brengen. Op sommige routes zoals naar Schiphol of Rotterdam The Hague Airport kun je tegen vaste tarieven rijden. In de meeste gevallen wordt de ritprijs bepaald door een in de taxi aanwezige taximeter. De prijs is opgebouwd uit een starttarief, een kilometertarief en een tijdtarief. Deze tarieven zijn aan wettelijke maxima onderhavig. Ook is het verplicht dat een taxi een tariefkaart zichtbaar achter de ramen heeft. Van buitenaf moet je de tarieven kunnen lezen. De chauffeur mag alleen extra kosten in rekening brengen (o.a. koffers dragen) als daar vooraf afspraken over gemaakt zijn. In Rotterdam zijn er verschillende taxistandplaatsen, o.a. bij het Centraal Station, bij Alexandrium, bij de Bijenkorf, bij het Hilton hotel en bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Je kunt ook altijd een vrije taxi op straat staande houden of telefonisch een taxi reserveren.

Het water oversteken

De verschillende waterwegen in Rotterdam zorgen ervoor dat je soms het water over moet steken of juist gebruik kunt maken van het water bals vervoermiddel naar omringende plaatsen. Een voorbeeld van transport naar o.a. Krimpen aan de IJssel, Ridderkerk, Dordrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht is de Waterbus. Een tocht met de Waterbus kun je gewoon met de OV-chipkaart betalen. Losse kaarten aan boord kan ook, maar dan ben je wel aanzienlijk duurder uit. De waterbussen varen vanaf 's morgens vroeg tot ongeveer halverwege de avond.

De Fast Ferry verbindt Hoek van Holland met de Maasvlakte. Op sommige vaarten worden ook Pistoolhaven en Landtong in de Rotterdamse haven aangedaan. Je kunt de Fast Ferry gebruiken als transportmiddel tussen de Fast Ferry stations, maar ook om een rondvaart door het westelijke deel van de Rotterdamse haven te maken. Op die manier zie je de haven eens vanuit een ander perspectief. Op de Fast Ferry mag je gratis een fiets of bromfiets meenemen. Auto's kunnen niet mee aan boord. De tochten met de Fast Ferry zijn niet inbegrepen bij de dagkaarten van RET. Je moet losse kaartkes kopen (enkel of dagretour). Ook zijn er 20-vaartenkaarten te koop.

De Watertaxi vaart dagelijks continu tussen Hotel New York, de Leuvehaven en de Veerhaven. Hiervoor kun je ter plaatse een kaartje kopen. Je kunt de Watertaxi ook echt als taxi gebruiken en inzetten voor een door u gewenste vaart. Deze moet je wel vooraf reserveren.

Parkeren in Rotterdam

In grote delen van Rotterdam geldt dat er betaald parkeren van toepassing is. Dit is zowel voor bewoners (door middel van vergunningen) als voor bezoekers (door middel van per keer betalen). Het parkeerbeleid van de gemeente Rotterdam moet ervoor zorgen dat er voldoende parkeercapaciteit is voor bewoners en bezoekers. Op straat moet je betalen tussen 9 en 23 uur (zondag van 12 tot 23 uur). Feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en beide kerstdagen worden gezien als een zondag. In de parkeergarages moet je altijd betalen om te parkeren.

Rotterdam werkt op straat met drie verschillende tariefzones (twee in de binnenstad en één daarbuiten). Betalen voor parkeren op straat kan niet met contant geld. Je hebt een chipknip (op je bankpas), een vooraf aangeschafte pre-paid chipkaart of een creditcard nodig om te betalen op straat voor je parkeerplaats. Betalen via mobiele telefoon gaat ook, mits je al aangemeld bent bij bijvoorbeeld Yellowbrick, SMSParking, Parkmobile of Park-Line. In de vele parkeergarages die Rotterdam telt kun je nog wel met contant geld betalen.

Fietsen in Rotterdam

Rotterdam kent geen stadsfietsplan, wel kun je op meerdere plekken fietsen huren zoals bij Rijwielshop Rotterdam CS, Use-it Rotterdam (reserveren niet mogelijk) en Rotterdam ByCycle. Wie gaat fietsen in Rotterdam die zal merken dat de stad zeker fietsvriendelijke genoemd mag worden. Op veel plekken liggen fietspaden die duidelijk te onderscheiden zijn van de weg en voetpaden. Bij de Meent en de Binnenrotte kun je gratis je fiets stallen.

Als je wilt dan kun je in Rotterdam ook meedoen aan een georganiseerde fietstocht. Het bedrijf Baja Bikes verzorgt fietstours in steden zoals Madrid, Rome, Parijs maar ook in Rotterdam. Onder begeleiding van een gids ontdek je op deze manier Rotterdam op een gezonde en interessante manier. Meer informatie: fietstocht Rotterdam.

Rotterdam Welcome Card

Rotterdam kent zoals zoveel grotere Europese steden een speciale kaart voor toeristen waarbij je korting krijgt op attracties, restaurants en musea: de Rotterdam Welcome Card. Daarnaast geeft deze kaart recht op gratis openbaar vervoer (metro, tram en bus) binnen de geldigheidsduur van de kaart.

Meer info over Rotterdam

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Rotterdam:
Rotterdam in één dag
Rotterdam informatie

Rotterdam officiële site
Rotterdam toerisme
Rotterdam weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy